Βερολίνο: πορεία για τη δολοφονημένη Μαρία στο Φρήντριχσχαϊν

Αλλαγή δρομολογίου και update της πορείας με αφορμή το συνέδριο της αστυνομίας
Τόπος του εγκλήματος: Friedrichshain. Την Παρασκευή το πρωί λίγο μετά τις τέσσερις, η Μαρία Ρ. πυροβολείται από μπάτσους του Τμήματος 51 (Wedekindwache) και πέφτει νεκρή μέσα στο διαμέρισμά της στην οδό Grünberger Straße 46. Σύμφωνα με την εκδοχή της αστυνομίας και με βάση πληροφορίες που δημοσιεύονται πολύ προσεκτικά στον αστικό τύπο το τοπίο ξεκαθαρίζεται: Η Μαρία είναι ενα ψυχικά ασταθές άτομο το οποίο όρμησε με μαχαίρι στους αστυνομικούς. Αμφισβητούμε ότι τα γεγονότα έγιναν όπως τα παρουσιάζει η αστυνομία του Βερολίνου και θεωρούμε τη δήλωση της Προέδρου των μπάτσων Slowik ως μια πρόκληση για αναμέτρηση.
Η δολοφονία της Μαρίας δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό στο Βερολίνο και στις γύρω περιοχές. Το 2008 ο μπάτσος Reinhard Rother δολοφονεί εν ψυχρώ τον νεαρό Dennis “Jockel” στο Schönfließ. Τον εκτελεί μέσα στο αυτοκίνητο όπου αδειάζει πάνω του όλο το γεμιστήρα. Ο Dennis πέφτει νεκρός ήδη από την πρώτη σφαίρα. Και σε αυτή την περίπτωση η Αστυνομία μιλούσε για ένα περιστατικό αναγκαστικής άμυνας. Πολύ αργότερα όμως έγινε γνωστό ότι τα πράγματα δεν είχαν γίνει όπως τα παρουσίασαν στην αρχή. Αποτέλεσμα: ο δολοφόνος του Dennis καταδικάστηκε με 2,5 χρόνια φυλάκιση με αναστολή.
Το 2011 δολοφονήθηκε από μπάτσους στο Schöneberg ο Slieman Hamade. Κλωτσιές, μπουνιές, σπρέϊ πιπεριού. Ο Slieman υπέκυψε στα χτυπήματα και η εισαγγελεία έναν μήνα αργότερα άσκησε δίωξη στον μπάτσο. Μέσα από τη δημοσιοποίηση του συμβάντος καταφέραμε να ανοίξει και πάλι ο φάκελος.
Το 2016 με την εκτέλεση του Hussam Fadl, η αστυνομία ξεκινά να δικαιολογεί τις πράξεις της με τον ισχυρισμό ότι υπήρχε μαχαίρι. Χάρη στις θαρραλέες έρευνες του δικηγόρου καταφέραμε να επαναληφθεί η δίκη και να αποδείξουμε ότι δεν υπήρξε ποτέ μαχαίρι.
Το 2017 μπάτσοι από το κρατίδιο Mecklenburg-Vorpommern εκτελούν έναν 27χρόνο από το Kreuzberg, ο οποίος υποτίθεται συμμετείχε στο περιστατικό με το περίπτερο στο Neubrandenburg. Η αστυνομία προσπάθησε να δικαιολόγησει τις θανατηφόρες σφαίρες: ο μπάτσος δέχτηκε δήθεν επίθεση με σπρέι πιπεριού.
Το 2018 δολοφονήθηκε ο Fabien M. από αστυνομικό ραδιοόχημα. Σύμφωνα με την εκδοχή της αστυνομίας υπήρξε αντιπερισπασμός, άρα δικαιολογήθηκε η αντίδραση του μπάτσου. Με ανώνυμη μαρτυρία όμως στάθηκε εφικτό να αποδειχτεί ότι ο μπάτσος Peter G. εκτελούσε περιπολία έχοντας καταναλώσει αλκοόλ.
Σε λίγα από αυτά τα θανατηφόρα κρούσματα μπορέσαμε να δώσουμε φωνή στην οργή μας και να αλλάξουμε την αρχική εικόνα της δημοσιοποίηση τους. Οι εγκέφαλοι της αστυνομίας δεν αναγνωρίζουν σφάλματα, και αν το κάνουν, διαστρεβλώνουν δημόσια την ανάλυση του σφάλματος με το να ερμηνεύουν το αποδεικτικό υλικό όπως τους βολεύει.
Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι γνωρίζουμε το τι ακριβώς είχε συμβεί μέσα στο διαμέρισμα της Μαρίας ή το πώς έγιναν ακριβώς τα γεγονότα. Μπορούμε όμως να πούμε με βεβαιότητα ότι τα περιστατικά θανατηφόρας αστυνομικής βίας στη Γερμανία έχουν συνέχεια.
Αποφασίσαμε σήμερα να αλλάξουμε το δρομολόγιο της πορείας και να τη μεταφέρουμε στο Φρήντριχσχαϊν, ώστε να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη.
Θα ήταν για μας μεγάλο πολιτικό λάθος εάν δεν περνούσαμε από τον τόπο της εκτέλεσης ενώ διοργανώνουμε ταυτόχρονα ένα συνέδριο με θέμα τις στρατηγικές του κινήματος απέναντι στην αστυνομική βία.
Η δολοφονία της Μαρίας είναι ένας σταθμός στο ατελείωτο κύμα κρατικής βίας απέναντι στον ίδιο τον λαό, απέναντι σε όσους δεν ταιριάζουν με τις «αξίες» της κοινωνίας που θέλουν να επιβάλουν. Η δολοφονία αυτή έχει τόσο συμβολική όσο και συμπτωματική αξία για το σύστημα που διαχωρίζει τους ανθρώπους σε «χρήσιμους» και «μη χρήσιμους» στον καπιταλισμό, που ορίζει ποιος θα ζήσει και ποιος όχι.
Η προγραμματισμένη διαδήλωση με αφορμή το πανευρωπαϊκό αστυνομικό συνέδριο θα πρέπει να κάνει ορατή την οργή μας και τη λύπη μας για αυτά τα κρούσματα. Το πως αυτό θα εκφραστεί, εξαρτάται από εσάς και τις δυνατότητές σας και σε αυτές δε θα τεθεί κανένας περιορισμός. Ο στόχος είναι να μη γίνει μια «κλασική» διαδήλωση μνήμης, δε έχουμε κάποια τέτοια αξίωση.
Η αντίπαλη πλευρά θα μας κατηγορήσει φυσικά ότι προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε πολιτικά τη δολοφονία της Μαρίας. Το δηλώνουμε ξεκάθαρα: για μας δεν πρόκειται για πολιτική εκμετάλευση της δολοφονίας, αλλά θέλουμε να καταδείξουμε αγωνιστικά και αλληλέγγυα τις αιτίες που οδήγησαν στη δολοφόνια της Μαρίας. Δεν ανεχόμαστε την κρατική μηχανή να μπορεί να διαχειρίζεται το δικαίωμα ζωής και θανάτου των πολιτών, αντίθετα αυτή φέρει την ευθύνη για τους νεκρούς των πυροβολισμών, των χτυπημάτων και των συγκρούσεων με οχήματα, όπως συνέβη σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις.
Θα περάσουμε με τρόπο που ταιριάζει στην περίσταση, από το σπίτι ενός από τα αμέτρητα θύματα της κρατικής δολοφονικής βίας. Δε θα κρατήσουμε ένα λεπτό σιγής, αντίθετα θα δώσουμε φωνή σε αυτούς που την έχουν χάσει.
Τον τρόπο που ταιριάζει στην περίσταση θα τον καθορίσετε εσείς, όταν θα περάσουμε μπροστά από το αστυνομικό τμήμα της οδού Wedekindstraße 10, όπου ανηκει ο μπάτσος που δολοφόνησε τη Μαρία. Στους μπάτσους θα πούμε το εξής: Σεβασμός, γεγονός που σημαίνει να μείνουν μακριά από τη διαδήλωση. Εσείς φέρετε τη βαριά ευθύνη των κρατικών δολοφονιών αυτής της πόλης.
Να γίνει η οργή αντίσταση!
Παρασκευή 31.01. | 20:00 ώρα | Wismarplatz | Berlin-Friedrichshain |
Πληροφορίες: entsichern.noblogs.org | https://twitter.com/Entsichern2020
https://de.indymedia.org/node/62083





Kommentare